Teniški klub - osnovna celica razvoja igralcev pri nas

23. 02. 2009

Najbrž ni nikogar, ki se ne bi strinjal trditvijo, da so teniški klubi osnovna celica razvoja teniškega igralca. To vsekakor velja za Slovenijo, sicer pa je pomen in vloga klubov pri razvoju igralca različen od države do države. V državah z dolgo teniško tradicijo kot so Francija, Velika Britanija in Nemčija imajo klubi pomembno vlogo pri prvih korakih teniškega igralca, skrbijo za organizacijo najrazličnejših tekmovanj za vse starostne kategorije ter nudijo mnoge vrste programov. V kolikor so igralci uspešni potem v zgodnjih mladinskih letih obstaja možnost odhoda v regijski ali nacionalni center. Na drugi strani oceana pa v ZDA in Kanadi klubi nimajo tako pomembne vloge kot v Evropi. Klubski programi so bolj ali manj usmerjeni v družabne programe, tekmovalni pa se odvijajo v zasebnih teniških centrih.
 
V Sloveniji je pomen teniških klubov izreden, saj (mogoče tudi zaradi dobrega dela klubov) nimamo zasebnih teniških centrov in tudi kot kaže nacionalnega centra še dolgo ne bomo imeli. Zato je normalno, da teniški igralci in igralke, ne glede na raven tekmovalnih ambicij, le te uresničujejo znotraj klubov.
 
Sedaj pa se postavlja vprašanje, ali so vsi klubi sposobni zadovoljiti ta širok nabor želja, interesov in motivov, ki jih imajo igralci. Pa si poglejmo, kaj naj bi svojim članom in članicam nudil sodoben teniški klub. Nabor aktivnosti in programov teniškega kluba sem si izoblikoval v času vodenja dve klubov, TK Olimpije iz Ljubljane v času od 1988 do 1993 in TK Triglava iz Kranja v času od 1998 do 2004.
 
Uspešen teniški klub bi moral imeti:
 
  1. Teniška šola je po mojem temeljna dejavnost vsakega kluba. To pomeni, da nudi program za otroke stare od 5. leta dalje. To pomeni, da ponuja programe mini in midi tenisa povezane s široko motorično pripravo.
  2. Izpopolnjevalni program za otroke in odrasle je naslednja pomembna aktivnost. Dejstvo je, da se vedno več otrok odloča za bolj rekreativno ukvarjanje s tenisom. Zato mora tu klub ponuditi manj obsežne, a vseeno kakovostne programe, katerih cilj je naučiti mlade osnov tenisa ter jim omogočiti, da se z njim ukvarjajo celo življenje.
V to skupino programov lahko sodi tudi individualno učenje (beri štundanje) mladih in odraslih. Ta način učenja oziroma izpoljnjevanja tenisa, se pri nas počasi prijemlje, medtem ko je npr. v Nemčiji, temeljni del vsakega kluba.
  1. Tekmovalni program je jasno program, ki je v veliki meri osebna izkaznica kluba. Paleta pristopov je pri nas zelo različna. V osnovi bi pristope ločil v dve skupini. V prvo skupino sodijo klubi, ki imajo jasen sistem in hiearhijo odločanja, kar pomeni upravni odbor, tekmovalno komisijo, trenersko ekipo...) in kjer večino določitev sprejemajo funkcionarji ali trenerji. Klub ima jasno definirane programe in trenerji določajo kdo bo vključen v kateri program V drugo skupino sodijo klubi, ki takšne strukture nimajo. Način dela je zelo podoben obisku samopostrežne (teniške) trgovine. Jaz bi 10 dag. individualnega programa, 60 dag. treninga v skupini in 1 kos sparinga na teden. Kondicije danes ne bom vzel, mogoče naslednji mesec. Naj zapišem, da moj namen ni soditi, kateri od pristopov je boljši. Oba imata svoje prednosti in slabosti.
  2. Podpora tekmovalnemu programu je seveda organizacija kondicijskih treningov. Brez tega tudi resnega tekmovalnega programe ne bi smelo biti.
  3. Organizacija tekmovanj je naslednja dejavnost vsakega dobrega kluba. Pri tem ne mislim samo na uradna tekmovanja TZS, pač pa tudi druge vrste tekmovanj, kot so mini, midi klubski turnirji, klubsko prvenstvo, turnirji dvojic, rekreativni dvoboji z drugimi klubi...  
  4. Teniški kamp je dogodek, ki ima tako teniško kot tudi družabno komponento. Zato je nujen kot del priprave na tekmovalno sezono, razvoj samostojnosti, povečan obseg treninga, dvig kondicijskih sposobnosti...
  5. Sestanki s starši so nujni ne glede na način organizacije tekmovalnega programa. Omogočajo dobro komunikacijo med starši, trenerji, in klubskimi fukcionarji, zmanjšujejo možnost konfliktov ter povečujejo učinkovitost.
  6. Posebni teniški programi lahko popestrijo družabno življenje kluba. Pri tem imam v mislih programe kot so: Cardio Tennis, International Tennis Number, Fitness Tennis program...
 
V kolikor ima vaš vse kar je tukaj napisano ali še kaj več, potem ste izbrali pravi klub. Če katera od stvari manjka, potem povprašajte, zakaj tega ni med aktivnostmi kluba.
 
Sedaj pa moram končati, saj je že odprt let iz Sofije za Dunaj. Tukaj (v Bolgariji) se začenja teniška evforija, mladi up Grigor Dimitrov - Grisha je v treh setih izgubil z Nadalom. Z enim od trenerjem sem stavil, da bo Grisha v treh letih top 10 igralec. Stavim da bo.