Slovenska teniška polnoletnost

29. 03. 2011

Letos Slovenija praznuje osemnajsto obletnico nastopanja v Davisovem pokalu. Tekmovanju, ki ima eno najdaljših tradicij med športi, saj je leta 1900 študent Harvarda Dwight Davis pripravil pravila, pokal in organiziral prvo ekipno teniško tekmovanje na katerem sta se pomerili ekipi ZDA in Velike Britanije.
Aprila 1993 je slovenska moška reprezentanca za Davisov pokal v Lusaki, prestolnici Zambije, prvič nastopila v 3.evro-afriški skupini. Po zmagah nad San Marinom, Kongom, Turčijo, ter porazom proti Litvi je odločilni dvoboj igrala proti domači ekipi. Na dan odločilnega srečanja je predsednik zambijske teniške zveze, po poklici sicer general, izven vseh protokolarnih manir, svojim igralcem ukazal, naj igrajo in zmagajo. Ukaza niso izpolnili, saj so se Blaž Trupej, Marko Por, Borut Urh in kapetan Aleš Filipčič uvrstili v 2.evro-afriško skupino. V letu 1994 smo v tistem pravem Davisovem pokalu, kjer se odigrajo štirje dvoboji posameznikov in dvoboj dvojic na pet dobljenih nizov, naprej v Mariboru pomerili z Grčijo, nato v Domžalah s Finsko ter v Accri z Gano. Vsi dvoboji so se končali z rezultatom 3 – 2 za Slovenijo, scenarij pa je bil vedno zelo podoben. Odločilno zadnjo točko je vedno prispeval Blaž Trupej, v prvih dveh srečanjih Iztok Božič dve, oziroma v zadnjem srečanju dvojica Trupej in Jaka Božič eno. V letu 1995 je v 1.evro-afriški skupini sledila streznitev po dveh porazih proti Zimbabveju z odličnima bratoma Black in homogeni ekipi Izraela. Naši ekipi se je leta 2000 ponovno uspelo uvrstiti v 1.evro-afriško skupino, vendar je v prihodnjem letu svoj prvi dvoboj izgubila ravno proti Finski.
 
Od leta 2001 je naša ekipa nastopal v 2.evro-afriški skupni, za kar so obstajali tehtni in zelo objektivni razlogi. Enostavno nismo imeli posameznikov in ekipe, ki imela ustrezne teniške kompetence za nastop v najmočnejši kontinentalni skupini. Dejstvo je, da za nastop na tej ravni potrebuješ vsaj enega, še bolje dva igralca znotraj ali na pragu prve stoterice.
 
Od 4. do 6. marca bo ekipa pod vodstvom Blaža Trupej in v sestavi: Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Luka Gregorc in Aljaž Bedene, tretjič igrala za napredovanje v 1.evro-afriški skupini. Zakaj lahko pričakujemo, da jim bo ob polnoletnosti nastopov v Davisov pokalu uspelo premagati ekipo Finske in se prvič uvrstiti v drugi krog. Predvsem in tudi zaradi poti, ki so jo prehodili vsi igralci, ki so kdajkoli nastopali za našo ekipo, posebej pa Blaž, Grega, Luka in Aljaž. Na tej poti, ki je bila vse prej kot lahka, so dozoreli ne le v teniške igralce, pač pa neodvisne osebnosti, ki so se prilagodili zahtevam in pravilom enega najbolj tekmovalnih športov na svetu ter si upali postaviti in uresničiti cilje, o katerih smo pred osemnajstimi leti le sanjali.